Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gotlands fiskareförbund tveksamt till fiskeförbud

Publicerat måndag 23 februari 2004 kl 14.57

Gotlands fiskareförbund tycker att skälen till att införa fiskeförbud på ett visst område är för svaga.
Det är en av de synpunkter som kommit in på förslaget att förbjuda fiske inom vissa områden för att få en större spridning och rejäl ökning på fiskbeståndet.

Det är Naturvårdsverket och Fiskeriverket som undersöker möjligheten att införa fiskeförbud på vissa speciella områden där ett intensivt fiske pågår.
På det viset skulle fisken fredas, kunna föröka sig och också sprida sig till andra områden.

Genom att införa fiskeförbud i vissa områden får man också en rejäl ökning av fiskbeståndet, säger Kjell Grip på Naturvårdsverket.

Åtta områden där det bedrivs mycket fiske har föreslagits, däribland Kopparstenarna norr om Gotska Sandön och Salvorev norr om Fårö.

Liknande försök har gjorts i mindre vattendrag så som grunda vikar och å-mynningar. Och där har försöken gett bra resultat enligt Kjell Grip. Men man vet inte om resultaten skulle bli lika bra i större områden i kallare vatten så som Östersjön.

Förslaget har nu varit ute på remiss och en av synpunkterna kommer från Gotlands Fiskareförbund som tycker att motiven till den här utredningen är oklara.

Skälen för införande av fiskeförbud är för vaga och av karaktären allmänt tyckande, skriver Gotlands Fiskareförbund i sitt yttrande.

Naturskyddsföreningen på ön däremot stöder idén om fiskeförbud. Testperioden bör vara minst fem år och områden som enbart omfattas av svenskt fiske.

Länsstyrelsen skriver i sitt yttrande att området Salvorev - kopparstenarna är ett marint naturreservat och därför ett lämpligt område att införa fiskeförbud på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".