Gottlandsparti hoppas på come-back

Gottlandspartiet som åkte ur kommunfullmäktige på Gotland i det förra valet 2002 , ska ställa upp i nästa val.
Det lovar ordförande Jan Wiklund, som säger att partiet har  tagit ”time out” för att slicka såren efter nederlaget i förra valet .

När Gottlandspartiet startade var det meningen att partiet skulle stå fritt och inte luta sig vare sig åt höger eller vänster. Partiet skulle driva frågor som var specifikt gotländska oavsett om de stöddes av de borgeliga eller av vänstern.

Men så blev det inte. Under förra mandatperioden gick Gottlandspartiet ihop med de borgeliga och inför valet 2002 blev sprickan mellan gottlandspartiets medlemmar allt större.

En ödesfråga blev Almedalsbiblioteket. Där var gottlandspartiet egentligen emot en flytt av biblioteket, medan en majoritet av de övriga borgeliga i kommunfullmäktige drev på bygget av Almedalsbiblioteket.

Detta ledde till en inre strid som gjorde att den borgeliga falangen hoppade av. Bara en vecka före valdagen gick de mest engagerade medlemmarna över till Moderaterna.

Det kom att bli spiken i kistan för Gottlandspartiet som fick se även väljarna svika. När partiet föll ur fullmäktige betydde det också att partistödet minskade till hälften.
Partiet har nu drygt 100.000 kronor, som enligt ordförande Jan Wiklund, ska sparas till valarbetet.

För enligt Wiklund, hoppas partiet fortfarande att de har en chans att bli en del i gotländsk politik igen. Och då ska partiet inte ingå i någon koalition med andra partier, lovar ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista