Maxtaxa även för äldre

I sommar införs maxtaxa även inom äldre- och handikappomsorgen på Gotland. Det innebär att det sätts ett tak för hur mycket äldreomsorg och hemtjänst får kosta.
Från och med första juli i år införs en ny lag som reglerar hur mycket kommunerna får ta ut i avgifter för vård, omsorg och socialt stöd. Det innebär att avgifterna inom äldre- och handikappomsorgen kommer att förändras. Förutom att avgifterna för äldreomsorg inte får överskrida 1 516 kronor i månaden så införs en garanti för hur mycket den enskilde minst ska ha kvar i plånboken - det vill säga en sorts förbehållsbelopp. Innan kommunen kan ta ut avgifter för hemtjänst och äldreomsorg ska en ensamstående pensionär garanteras en inkomst på 4 087 kronor i plånboken Den som bor i särskilt boende eller på hem för äldre får dessutom högst betala 1 579 kronor i månaden i hyra. Bakgrunden till den nya maxtaxan inom äldreomsorgen är att avgifterna varierar mycket inom landets olika kommuner idag. Inom Gotlands kommun jobbar man nu med att ta fram underlag för vad den nya lagen får för konsekvenser på Gotland, både för den enskilde och för kommunen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista