Inget förvärvstillstånd för ekoodlare

Ett lantbruksbolag i Barlingbo som vill utöka sin ekologiska odling, får avslag på sin ansökan om förvärvstillstånd för en intilliggande jordbruksfastighet.
Det beslutade kammarrätten som därmed går på samma linje som länsstyrelsen.

I jordförvärvslagen som stiftades i slutet av 70-talet, står att aktiebolag inte ska kunna köpa jordbruksfastigheter. Anledningen är att det finns oro för att ett ökat bolagsägande ska minska kontrollen över ägandet av landets jord- och skogsmarker.

I det här fallet vill bonden utveckla sin ekologiska odling och  förädla sina produkter och har köpt en angränsande fastighet. 
Tanken med satsningen var att själva lantbruksbolaget skulle fått förvärvstillstånd för att bygga nya lokaler på marken.

Lagen ger visserligen undantag för vissa aktiebolag när det gäller förvärvsrätten.
Men i det här specifika fallet ansåg alltså kammarrätten inte att bonden i Barlingbo hade tillräckligt bra skäl för att hans bolag ska få köpa jordbruksmarken.

Bonden själv tycker att lagstiftningen är otidsenlig och menar att hans verksamhet just är ett rent familjeföretag, ett sådant  som jordförvärvslagen säger sig vilja värna om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".