Unik rättegång avslutas idag

Idag avslutas den stora narkotikarättegången vid Gotlands tingsrätt där tre personer åtalas, varav en för grovt narkotikabrott och förberedelse till grov misshandel.

På många sätt är det en unik rättegång med stort säkerhetspådrag och hot mot vittnen som sedan plötsligt inte minns någonting av vad de sagt i tidigare förhör.

Rådmannen Göran Lundahl ser allvarligt på om vittnen tystas.

Rättegången handlar om narkotikaförsäljning, framför allt den starka drogen metaamfetamin. Försäljningen ska ha skett under hösten för summor på runt 140.000 kronor.

Två av de åtalade är bröder som kom till Gotland i somras. Den tredje personen är åtalad för att ha köpt narkotika av bröderna. Av de många vittnena som förhörts är flera även själva delgivna misstanke om brott. Mycket kring den här rättegången har kretsat kring den hotbild som både vittnen, poliser och kriminalvårdare på häktet känt av. Bara säkerhetspådraget från polisen har engagerat upp till sex poliser under de tre dagar som rättegången hittills pågått.

Allt har dragit ut på tiden, mycket just på grund av att vittnen  inte har dykt upp, tre har till och med fått hämtas av polis. Vittnen har själva sagt till polisen att de känner sig hotade. Den huvudåtalade har upplevts så hotfull i häktet att han flyttats till Huddinge. För att, trots hotbilden, få vittnena att känna sig mer säkra har det funnits tillgång till vittnesstödjare och tingsrätten har också låtit de åtalade och vissa åhörare gå ut ur rättsalen under vittnesförhören. I det här fallet är telefonförhör inget alternativ då sådana inte väger lika tungt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista