Visby flygplats. Foto: Mika Koskelainen/SR

Flyget stoppas även tisdag

Flygbolaget Skyways har bestämt att låta sina plan stå stilla också under tisdagen. Även Gotlandsflyg har beslutat ställa in flygningarna för att ge resenärerna en chans att boka om möten eller välja andra färdsätt.

Parterna i flygkonflikten träffades igen vid lunchtid. Gunnar Mandahl, som är ordförande i Svensk Pilotförening, säger att han hoppas att parterna ska komma fram till en för pilotfacket godtagbar lösning under dagen.

De fyra bolag som berörs av strejken är Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg.

Från och med klockan 04.00 på måndagsmorgonen togs drygt 230 piloter ut i strejk och strejken fortsätter till den 9 juni. 

Uppemot 10 000 passagerare drabbas av tvådagarsstrejken. Trafik till alla svenska flygplatser berörs, men i Karlstad, Örnsköldsvik och Visby är i stort sett all trafik inställd.

Det enda reguljärflyg som går mellan Gotland och fastlandet i dag måndag, är SAS, som just nu inte berörs av flygkonflikten.

Från och med onsdag morgon har Svensk Pilotförening varslat om en utvidgad sympatistrejk. Då berörs samtliga 2 000 medlemmar.

Redan i fredags tackade Svensk Pilotförening, SPF, nej till medlarnas bud men på söndagen gjordes ett sista försök att lösa konflikten, men utan resultat.

I centrum för konflikten står den infekterade frågan om flygbolagens rätt att hyra in personal från bemanningsföretag.

Flygarbetsgivarna har krävt förändringar i nuvarande kollektivavtal, något som innebär försämringar för de anställda, menar facket.

Avia Express har sagt upp sina 80 piloter till den 17 juli och vill hyra in piloter utifrån.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".