Elpriset sänks för kunder utan avtal

Gotlands Energiförsäljning, GEAB kommer att sänka elpriset från den 1 mars med 10 öre för kunder utan avtal.

Det nya priset blir 44,9 öre per kilowattimme exkl moms, vilket betyder en sänkning med 18 procent.

- Priset på elbörsen har fortsatt sjunka och det gör att vi under mars månad kommer att ha ett lägre inköpspris än tidigare vilket ger oss möjlighet att sänka vårt pris till kund, förklarar Sven-Olov Karlsson, elhandelsansvarig på GEAB.

GEAB har redan köpt upp större delen av den volym som säljs till kunder utan avtal och det gör att börspriset inte slår igenom direkt på priset till kund. I den volym som säljs till avtalslösa kunder finns alltså med delar som köpts tidigare till ett högre pris än dagens. Skälet till denna konstruktion är att GEAB vill kunna hålla ett någorlunda stabilt pris och inte behöva låta börsens svängningar i sin helhet slå igenom på priset till kund.

Prisförändringen 1 mars gäller de kunder som inte har något avtal för sin elleverans. Det handlar om 11 000 kunder på Gotland och nästan alla har en låg förbrukning och många bor i lägenhet.

- Vår rekommendation till våra kunder är att teckna avtal, säger Sven-Olov Karlsson. Vi kan erbjuda avtal på ett, två eller tre år och priserna ligger på drygt 33 öre/kWh vilket alltså är betydligt lägre än priset för kunder utan avtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".