19-åring riskerar fyra års fängelse

Den 19-åring som är huvudman i det stora narkotikamålet i Gotlands tingsrätt kan dömas till fyra års fängelse.

Mannen är misstänkt för bland annat grovt narkotikabrott som ger minst två års fängelse, men kammaråklagare Mats Wihlborg yrkade på ett strängare straff.

Grovt narkotikabrott, grov misshandel, försök till grov misshandel och hot mot tjänsteman på häktet i Visby. Det är dom åtalspunkterna som ligger till grund för Mats Wihlborgs yrkande på fyra års fängelse.

Enligt åklagaren har mellan sex och åtta personer sagt i polisförhör att 19-åringen sålt amfetamin i Visby under sommaren och hösten 2003 - och detta till ett värde på mellan 140 000 och 300 000 kronor. Men i rätten har flera vittnen tagit tillbaka sina uppgifter - något som försvaret tog fasta på, det är vad som är sagt i rätten och inte i polisförhör som ska gälla menar försvaret.

Åklagarens starkaste kort är dock den tekniska bevisningen, bland annat fingeravtryck som Mats Wihlborg menar ska räcka för fällande dom.

Kammaråklagare Mats Wihlborg yrkade på fängelsestraff även för de två medmisstänkta, brodern till 19-åringen och en annan man.

Tingsrättens dom meddelas på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".