Gotlands hembygdsförbund tvingas flytta

Gotlands hembygdsförbund flyttar till nya lokaler vid Folkuniversitetet på Broväg den 1:a april. Anledningen är dålig ekonomi.

De lokaler som förbundet har i dag på Södertorg har kommunen sålt till en privatperson och hyran har därmed blivit för hög.

De senaste åren har hembygdsförbundet gått minus i budgeten. Inkomsten är ungefär den samma som tidigare, men kostnaderna har ökat, säger ordförande i hembygdsförbundet, Björn Håkansson.

Hembygdsförbundets inkomster kommer bland annat från eget material så som försäljning av böcker, medlemsavgifter och kommunbidrag.

Tre personer är anställda på hembygdsförbundet men två personer slutar, en sägs upp och en går i pension. Kvar blir en person på halvtid som skall klara arbetet med förbundet. Björn Håkansson är inte säker på att en haltidstjänst räcker till arbetsuppgifterna.

Nu satsar förbundet på nya sätt att få in pengar. bland annat genom att börja sälja flygbilder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".