Förslag på utveckling av Fårösund

Det blir svårt att anlägga en golfbana i ett våtmarksområde utan att förstöra naturen. Det skriver länsstyrelsen på Gotland  i sitt yttrande över den fördjupade översiktsplanen för Fårösundsområdet.

Det är stadsarkitektkontoret som tagit fram förslaget till hur Fårösundsområdet ska utvecklas sedan KA 3 lagts ner.

Enligt visionen ska befolkningen fördubblas och 300 nya arbetstillfällen hittas fram till år 2013.
Den fördjupade planen har en tydlig inriktning på exploatering och utveckling och det är bra ur arbetsmarknadssynpunkt tycker länsstyrelsen.

Däremot finns det brister när det gäller den värdefulla naturen i området.
På det så kallade Bombfältet planeras en golfbana, men eftersom stora delar av banan kommer att ligga inom område som är av riksintresse för naturvården så är länsstyrelsens tveksam till banan.
Det är våtmarker som hör till Bäste träsk och länsstyrelsen bedömer att det blir svårt att lägga en golfbana i ett kärrartat området utan att skada naturen.

Ett område söder om Bomfältet föreslås också ingå i Natura 2000. Där växer en utrotningshotad orkidé och vattnet till den myren kommer från det så kallade Bombfältet. Om myren på fältet skulle skadas så kan det leda till att orkidén försvinner och det kan inte länsstyrelsen tillåta.

Även när det gäller en del av Bungenäs vill länsstyrelsen att man ser över naturvärdena bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista