Förorenad jord problem för Vägverket

Vägverkets planer på en avfallsstation för miljöfarligt avfall i Ganthem på Gotland väcker protester.
Bara fem markägare har informerats om anläggningen som oroar kräftodlare i området.

Det har blivit en lång följetong om tunnorna med miljöfarligt avfall som för några år sen hittades nedgrävda i Träkumla.
Det rör sig om ett par hundra tunnor som Vägverket grävde ner i ett grustag på 50- eller 60-talet.

När innehållet skulle tas om hand fick Vägverket tillstånd av länsstyrelsen att rena jordresterna vid Lövsta i Roma.

Men andra var mer kritiska. Roma/Björke centeravdelning protesterade, liksom dikningsföretag i området, som överklagade till miljödomstolen.

I det läget backade Vägverket och beslutade i höstas att istället skicka jordmassorna till Norrköping för att renas.

Men sedan ändrade sig Vägverket igen och började undersöka ett område i Ganthem. Markägare fick ett handskrivet brev som inleddes med ett lättsamt ”hejsan”.

Men inte heller i Ganthem gillar markägarna planerna på att ta emot förorenad jord. Inte minst kritiska är ägare till ett par kräftdammar i området, som är oroliga för föroreningar.

Och nu är Vägverket på väg tillbaka på  ruta noll. Nu kan jorden komma att skickas till Norrköping igen, enligt Birger Sundström som är chef för Vägverket Marksanering som blivit sittande med de besvärliga tunnorna från Träkumla. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".