1 av 2
Förste vice ordförande Hans Klintbom (C) tror inte de inställda mötena gör någon skillnad.
2 av 2
Inget möte här i juli, augusti eller september.

Fullmäktigemöte inställt av besparingsskäl

Av besparingsskäl tar politikens högsta beslutsfattare på Gotland uppehåll från juni till oktober i år. Hans Klintbom (C), förste vice ordförande i kommunfullmäktige, tror inte att uppehållet gör något.

Under valår brukar kommunfullmäktiges sammanträde i september vara inställt, så även i år. Nytt är att att också augustisammanträdet är inställt i år. Men inte för att politikerna kraftsamlar inför valet - utan av besparingsskäl.

Så när kommunfullmäktige på Gotland träffas till sitt juni-möte är det sista sammankomsten före valet. För i runda slängar kostar ett sammanträde med Gotlands 71 högsta beslutsfattare 300 000 kronor. Det är arvoden och kostnader för lokaler, kaffe och utskick av politikernas handlingar.

Att två sammanträden på rad ställs in hör till ovanligheterna - och eftersom de inställda mötena ligger kant i kant med den redan sammanträdesfria månaden juli blir effekten detta rekordlånga uppehåll i fullmäktiges värld.

Fullmäktige hade inget möte i maj, men samlas till beslut den 14 juni. Sedan blir det uppehåll i fyra månader och till sammanträdet i oktober får ärendena samlas på hög, resonerar Hans Klintbom, som tycker att det inte bara är besparingar som gjort att fullmäktige inte skall träffas i augusti, utan ibland har ärendelistan varit ganska tunn till mötena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".