1 av 2
2 av 2

Försvaret stoppar vindkraft

Försvaret sätter stopp för vindkraft inom fyra mil från militära flygfält, bland annat i Visby. Kommunalrådet Lars Thomsson (C) säger till Radio Gotland att avvägningen mellan militär och vindkraft är orimlig.

Förra veckan fattade försvarsmakten i tysthet ett principbeslut att alla planerade, tillståndsgivna och även redan byggda vindkraftverk ska stoppas inom 4 mil från tio militära flygfält där Jas 39 Gripen startar och landar.

Visby har ett av de militära flygfälten, men här har försvaret inte lika hård inställning eftersom de kan flyga in och ut över havet.


– Jag ser inte att det här någonsin kan bli verklighet. Någon fyramilsradie får det inte bli tal om, säger Lars Thomsson.

Statens vindkraftssamordnare Agne Hansson säger till TT att det till och med kan bli aktuellt att riva vindkraftsverk som står för nära flygfält.

– Det känns ännu mer orimligt. Här har vi inte fått de signalerna, säger Lars Thomsson.

Och Lars Thomsson tror att frågan kommer att avgöras mellan näringsdepartementet och försvarsdepartementet, eftersom det handlar om två riksintressen som kommit i konflikt med varandra.

Orsaken till beslutet är att vindkraftverk stör Jas-planens utrustning när de flyger två och två. Istället för att följa det andra planet kan ett plan låsa sig på ett vindkraftverk. Och försvaret har haft tillbud.

Olof Karlsson som är vice ordförande i vindkraftägarnas intresseorgan, Sveriges energiföreningars riksorganisation, undrar hur Natoplan kan flyga i grannlandet Danmark, som har mycket kraftigt utbyggd vindkraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".