Hårdare kontroller av svarttaxi

Förra sommarens kontroll av taxibilar på Gotland kommer äga rum i år igen. Målet i år är att få bukt med svarttaxitrafik, skattefusk och andra olagligheter inom taxitrafiken.

Enligt Göran Orbe, kriminalinspektör vid ekobrottsmyndigheten i Stockholm, kommer kontrollerna bli ännu tuffare i år.

Av de taxibilar ekobrottsmyndigheten kontrollerade förra sommaren körde var fjärde olagligt. Brotten varierade. Bland annat hittades skattebrott, redovisningsbrott, felaktiga taxametrar och oriktiga vilotidsböcker. Och det kan bli så att det här blir en årligen återkommande kontroll, säger Göran Orbe.

Taxikontrollerna på Gotland tjänar som en form av försöksverksamhet. Ekobrottsmyndigheten samlar erfarenheter som man sedan tar med sig hem till Stockholm för kontroll av yrkestrafik där.

I år tror Göran Orbe att det kommer finnas något mindre olagligheter i taxitrafiken, eftersom kontrollerna nu är kända. Men att överraskningsmomentet försvinner gör inget. Målet är att den olagliga trafiken ska upphöra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".