Destination Gotland

Vite på 390 000 för sena båtar

I fjol kostade förseningar i färjetrafiken Destination Gotland 390 000 kronor i vite. Detta eftersom Destination Gotlands avtal med staten föreskriver att för många förseningar kan resultera i utebliven ersättning från staten. Siffran som ska ses mot bakgrund av att båda olycksfärjorna körde för fort i dimman förra sommaren.

Det pressade tidsschemat kring avgångarna har lyfts fram av personalen och Statens haverikommission, i rapporten om färjekollisionen.

Båda färjorna ansågs ha kört för fort när de kolliderade i dimman utanför Nynäshamn. Men Ronnie Hörnvall, som är avtalschef på Rikstrafiken, vill inte tro att avtalet om vite vid förseningar spelat någon roll på kollisionsdagen.

Det är alltid befälhavarnas bedömningar som gäller - och sänkt fart. Men förseningar på grund av dåligt väder är inget som Rikstrafiken tar ut vite för, säger han.

Det står i klartext i Haverikommissionens rapport så här om avtalet med Rikstrafiken, om att många förseningar kan resultera i utebliven ersättning, "Detta utgör starka incitament för befälhavare och överstyrmän att se till att hålla tiderna".

Gotlandsbolagets vd Jan-Eric Nilsson säger att rederiet påtalat för Rikstrafiken, det olämpliga i avtalsskrivningen.
- Vi har sagt att vi tycker att det inte är förenligt med grundläggande sjösäkerhetstänkande, men där har vi olika uppfattningar med myndigheten Rikstrafiken.

På Rikstrafiken säger Ronnie Hörnvall att rederiet bör tala med sin säsongspersonal om de upplever stress, på felaktiga grunder, när avtalet om vite faktiskt inte gäller förseningar på grund av väderlek.
- Det kan ju vara en informationsfråga att man inte riktigt vet vad som är vitesgrundande i avtalet.

Fartygets befälhavare har, också enligt avtalet, alltid att iaktta gott sjömansskap. Om farten sänks på grund av väderlek - tät dimma eller hård vind, så är det inte förseningar som skall kosta, enligt Ronnie Hörnvall.

Men för besättningarna är tydligen ändå avtalstexten ett stressmoment. I en av analyserna i haverikommissionens rapport framgår att turlistorna och den korta liggtiden vid kaj kring avgångarna har gjort att besättningarna "ofta känner en tidspress och därför försöker utnyttja all tillgänglig tid maximalt".

Om lastning och lossning gått undan så kan de känna sig tvingade att avgå något för tidigt i syfte att vinna tidsmarginaler i nästa hamn - för att vändtiderna i hamnarna är så snäva. På 35 minuter i hamn skall all last ur och i och passagerarutrymmen städas.´

Jan-Eric Nilsson bedyrar att befälhavarna inte låter sig styras av viteshotet om vädret är dåligt. Men befälhavaren på snabbfärjan Gotlandia II berättar i haverirapporten att de avgick före tidtabell på olycksdagen eftersom dålig sikt förväntades under resans gång. Det står i analysen att "när sikten blir sämre upplever besättningen att situationen kan bli än mer tidspressad eftersom det i regel inte finns några tidsmarginaler att sänka farten".

Myndigheten Rikstrafiken tog vid 13 tillfällen förra året ut vitesbelopp av Destination Gotland för att rederiet inte hållit de överenskomna tidtabellerna, sammanlagt 390 000 kronor. Totalt har 107 förseningstillfällen noterats i färjetrafiken under 2009. De 94 andra förseningarna har varit sådana som legat bortom rederiets kontroll.

Fem av de 13 vitestillfällena är när MS Gute skötte godstrafiken i somras under en period efter olyckan. Gute medgav inte en lika rationell lastning/lossning som de ordinarie fartygen, enligt Rikstrafiken.

Totalt kördes 2861 turer under 2009 och 13 av dessa var alltså vitesgrundande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".