1 av 7
2 av 7
Åke Svensson (S). Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
3 av 7
4 av 7
5 av 7
Anders Johansson Kommunal. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
6 av 7
Olof Håkansson Pernilla Hellqvist och Rasmus Hovlid på Donnergymnasiet. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
7 av 7
Kristina Westerqvist-Hellgren Hansahälsan. Foto: Karin Brindt/SR Gotland

Radio Gotland granskar privatiseringen

Att konkurrensutsätta olika kommunala verksamheter är en medveten strävan från den borgerliga Alliansen i Gotlands kommun. Det handlar om friskolor, vårdcentraler, sophämtning, städning med mera. I en serie reportage granskar Radio Gotland vad privatiseringen av verksamheter inneburit.

Närmare 15 procent av kommunens verksamhet utförs numera av privata företag. Det framgår av en sammanställning från kommunens ledningskontor. I pengar räknat handlar det om 700 miljoner kronor som går till företag som sköter hemtjänst, sophämtning, sjukvård, undervisning och liknande. Men trots att det handlar om flera hundra miljoner finns det ännu inte någon detaljerad utvärdering av vad det gett kommunen, enligt Anders Gripne som är ekonom på ledningskontoret:

Ragn-Sells, Attendo Care, Donnergymnasiet, Gotlands hemtjänster. Det handlar om olika branscher, men det de har gemensamt är att de utför uppdrag åt kommunen och alltså får betalt av oss skattebetalare.
Och summan som kommunen betalar ut årligen till företagen växer i takt med att uppdragen de utför ökar. Samtidigt går meningarna i sär om det här är en bra utveckling eller inte.

Det är stora skillnader på hur tidigare kommunanställda uppfattar hur det är att bli privatanställd i stället, när kommunen lägger över verksamhet på företag.
- Vi har fått längre arbetstid, säger Anders Johansson som är ambulanssjukvårdare sedan 25 år tillbaka, de senaste tre åren hos det privata företaget Falcks ambulans.
Det handlar om jourtjänstgöringen, som gör att man får en arbetstid på 48 timmar i veckan, eftersom under de två dygnspass man har per vecka måste man stanna över natten på arbetsplatsen.

Att kommunen lägger över allt mer verksamhet på privat entreprenad har lett till att många anställda gått över till privata företag. För en del har det inneburit klart sämre villkor, medan andra upplever det som ett lyft . Kristina Westerqvist-Hellgren arbetar på den privata vårdcentralen Hansahälsan:

Nästan var femte gymnasieelver på Gotland väljer att gå i friskola, och nästan var tionde grundskoleelev också. Det framgår av siffror från kommunens skolförvaltning. Friskolorna har varit omdebatterade på Gotland - inte för att man ifrågasatt deras vara eller icke vara, utan det kritikerna riktat in sig på är att det riskerar att leda till en utarmning av den kommunala skolan.
Rasmus Hovland har precis gått ut andra året på Donnersgymnasiet i Klintehamn och är nöjd med miljön i skolan.

Även Socialdemokraterna kan tänka sig att  lägga ut mer, men tycker samtidigt att det är väldigt viktigt med en mer noggrann prövning. Det säger Åke Svensson  är oppositionsråd på Gotland.

Reporter: karin.brindt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".