Skinnriket satsar

Gotländska lammskinn till Finland

Exporten av gotländska lammskinn börjar ta fart. Först ut i föreningen Skinnrikets satsning är Finland, som visat stort intresse. På en säljsresa som görs nu ska föreningen träffa både anrika varuhuskedjor som Stockmann och små exklusiva designbutiker.

Det hela är en del i ett så kallat affärs-chansprojekt som görs med stöd av svenska exportrådet i Helsingfors, som hjälpt till att välja ut de finländska företagen. Företagen erbjuds köpa både skinn och olika skinnvaror.

Och för föreningen Skinnriket är det här bara början på en exportsatsning som hoppas kunna öka den gotländska exporten av lammskinnsprodukter till 10 miljoner kronor om året, vilket är nästan tio gånger mer än idag.

Föreningen som startade för drygt två år sedan engagerar idag ett trettiotal företag och sammanlagt ett sjuttiotal medlemmar, som är med för att kunna samarbeta och sälja under ett gemensamt namn. Och nu har man även startat ett exportbolag och funderar som bäst på ett engelskt namn som fungerar vid försäljning utomlands.

Sammanlagt har föreningen Skinnriket fått ungefär tre miljoner kronor i EU stöd och andra stöd för att satsa på bland annat praktiska skinnutbildningar, marknadsundersökningar och säljresor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".