Lägre lärarlöner i friskolorna

Nästan var tionde gotländsk elev i grundskolan går i friskola, och nästan var femte elev på gymnasiet. Det framgår av siffror från Gotlands kommun. Men lärarlönerna i friskolorna är generellt något lägre än i de kommunala skolorna, enligt statistik från lärarfacken.

Som Radio Gotland berättat tidigare betalar kommunen årligen ut cirka 700 miljoner kronor till företag som utför tjänster åt kommunen, och i den summan ingår även friskolorna.

Äldst är Donnersgymnasiet som startade 1998 i Klintehamn. Annars finns de flesta av friskolorna finns i Visby, men privata Atheneskolan driver också skolan i Fardhem.

Pernilla Hellqvist som gått ut tredje året på Donner säger att för henne var valet lätt, eftersom både hon och hennes bröder gått på friskolor tidigare.

- Och här finns samma trygghetskänsla som när jag var liten och gick på en fritidsgård i Vibble. Man får vara sig själv.

För lärarna skiljer sig ofta villkoren så till vida att många friskolor förutsätter att lärarna är i skolan större delen av dagen.

- Det innebär att det är lättare att arbeta tillsammans med sina kolleger, säger Olof Håkansson som undervisar i matematik och fysik på Donnersgymnasiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".