Klotter i Visby innerstad. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland
Klotterdom

Samhällstjänst istället för fängelse

De tre män i 20-årsåldern, som av Gotlands tingsrätt dömts till fängelse för klotter, får nu påföljden ändrad av Hovrätten till samhällstjänst och skyddstillsyn.

Alla tre döms för grov skadegörelse och ska också betala nära 100 000 kronor till de fastighetsägare de orsakat skador för.

Svea hovrätt fastställde tingsrättens dom men ändrade påföljden.

De tre döms för grov skadegörelse, men fick alltså fängelsestraffet omvandlat till samhällstjänst i 70, 80 respektive 100 timmar kombinerat med skyddstillsyn.

Här har Hovrätten tagit hänsyn till ungdomarnas ålder. De är i dag 20, 21 och 23 år gamla och därför ansåg rätten att fägelsestraff ska undvikas. Hovrätten har också omvandlat fängelsestraffet till samhällstjänst med hänsyn till att alla tre har fått betydande skadestånd att betala.

Det är totalt nära 20 fastighetsägare som begärt skadestånd för klottret. Skadestånden varierar från ett par hundralappar till över 10 000 kronor per fastighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".