Kommunen omorganiserar

För att spara pengar planerar Gotlands kommun att genomföra stora omorganisationer. 20 miljoner kronor ska sparas på två år.

En förstudie inleddes 1 oktober av kommunens ledningskontor, och utgår från budgeten för 2004.

Där ska man spara 10 miljoner i år och lika mycket nästa år på ”strukturella besparingar”. Och för att lyckas med det kommer förstudien med flera förslag.

Bland annat föreslår man att flytta ihop de olika förvaltningarnas administration under samma tak.

”I en decentraliserad organisation är det svårare att tillvarata minskad tidsåtgång som en besparing i kronor.

För att kunna minska kostnaderna inom denna verksamhet är samordning nödvändig” skriver man och föreslår att ”planering påbörjas så genomförande kan ske 2005/2006.”

Andra förslag för att effektivisera är att föra in mer IT i arbetet.

Till exempel ska all fakturahantering ske elektroniskt och e-handel ska användas så mycket som möjligt.

Om kommunen kommer försöka minska antalet anställd administrativ personal går inte att säga.

Men en jämförelse i förstudien visar att Gotland har fler anställda inom dessa områden än andra jämförbara kommuner och landsting.

I förstudien pekar man också på att det blir svårt att skära ner med naturlig avgång eftersom ganska få personer kommer gå i pension inom de närmsta 4 åren.

Nu väntar man på att kommunstyrelsen ska godkänna förstudien och sedan ska man utreda mer. Bland annat ska kostnaden för de föreslagna effektiviseringarna utredas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".