Ökad produktion väntas vid Storungs

Det ser ut att bli ökad kalkproduktion vid Storugns anläggning i Lärbro.
Av dom remissinstanser som svarat på företagets tillståndsansökan är det ingen som säger direkt nej till produktionsökningen.


Kalkproduktion Storugns har i sin ansökan till Miljödomstolen skrivit att dom vill tillverka mer bränd kalk, dagens 150 000 ton per år ska öka till 180 000 ton om företaget får som dom vill.

Miljödomstolen har nu fått in svar från berörda myndigheter - och det är alltså ingen som säger nej till ökningen.

Men kalkproduktionen är störande för dom som bor nära - det bullrar, det luktar och det dammar.

Storugns byalag är oroade för att ökad produktion ska leda till större besvär.
”Vi har tidigare genomlevt perioder där vi plötsligt kan hitta våra redskap, maskiner och fordon övertäckta med ett fint damm, eller att bullret är så högt att vi inte kan föra samtal utomhus” skriver Byalaget till Miljödomstolen.

Både länsstyrelsen och kommunen tycker att företaget ska få öka tillverkningen, men dom ställer också vissa krav på att bullret inte får öka för mycket och att företaget ska vidta alla tänkbara åtgärder för att minska utsläppen - främst av kväveoxider.

Kalkproduktion Storugns ska inte byggas ut, det handlar i stället om att utnyttja hela kapaciteten på den ugn som finns i dag, vilket bland annat innebär att dom inte gör något semesteruppehåll på sommaren.

Det är slutligen Miljödomstolen som avgör om företaget får tillverka mer bränd kalk eller inte, ett beslut som troligen inte kommer förrän i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".