SMS-utskick lutar folk på pengar

För att lura folk på pengar har ett företag nu börjat skicka ut SMS med texten ”Vill du chatta?”.


Om mottagaren då svarar på SMS:et accepterar man tjänsten enligt företaget, som sedan skickar ut en räkning på 299 kronor.

Flera personer på Gotland har blivit utsatta för detta och Ann Marie Larsson, konsumentvägledare på kommunen, är upprörd.

Företaget som ligger bakom bluffen heter Tullin Ventures, och är svårt att nå. Det finns en kundtjänst och en postboxadress. Men ingen svarar på telefon och postboxadressen finns inte ens enligt konsumentvägledningen.

I förra veckan kom de första samtalen, de drabbade är ungdomar i 18 årsåldern. Och de som hör av sig är oroliga, enligt Ann Marie Larsson.

Rapporter från drabbade personer har kommit in till flera konsumentvägledningar runt om i landet. Konsumentverket har blivit uppmärksammade på bluffen och har i sin tur kontaktat företaget.

I april kommer dessutom en lag som förbjuder all typ av oönskad reklam via mejl eller SMS.

Skulle man få en faktura ska man inte betala. Istället ska man skriva ett brev som man sedan tar kopia på, påpekar Ann Marie Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".