Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så påverkar EU Gotlands jordbruk

Publicerat onsdag 17 mars 2004 kl 06.53

Gotländska bönder kommer totalt sett att få en liten ökning av EU-bidragen framöver.

Men i förlängningen kan EU:s nya jordbrukspolitik leda till minskad produktion och även påverka antalet arbetstillfällen.
Den bedömningen gör Stefan Nypelius på LRF-konsult, som analyserat EU:s effekter på det gotländska jordbruket.

Tanken med den nya jordbrukspolitiken inom EU är att minska antalet stöd och rikta in bönderna på det som konsumenterna efterfrågar.
Det innebär att dagens arealstödet till spannmål blir cirka 500 kronor lägre per hektar, men å andra sidan kommer det nya arealstödet att gälla all slags åker och betesmark.

För de som har nötköttsproduktion sänks stödet också rejält.
Mjölkbönderna kommer till en början att se ut att tjäna på den nya EU-politiken. De får nämligen en tusenlapp i ersättning per ko, men det skall å andra sidan ses som en kompensation för att mjölkpriserna befaras sjunka när EU ändrar sin import och exportpolitik.

Här på Gotland kan de nya EU-stöden faktiskt ge lika många vinnare som förlorare. Bland vinnarna finns till exempel de som satsat på sockerbetor, potatis eller morötter.
Även lammbönder med stora betesmarker kan räkna med mer pengar i plånboken.
Mjölkbönderna får som sagt också till en början mer pengar i plånboken för sina kor och har de stor vallodling och mycket betesmark ökar intäkterna även där.

Bland förlorarna i den nya EU-politiken finns, förutom nötdjurproducenter, även de bönder som odlar mycket spannmål och hit hör oftast svinbönderna som har spannmålen som komplement.

Oron för EU:s nya jordbrukspolitk finns som sagt på många håll, men kanske kan det hela också leda till en utveckling av lantbruket, säger Stefan Nypelius på LRF-konsultGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".