Flexavskedanden upp i Arbetsdomstolen

Avskedandena vid Flextronics Visbyfabrik i höstas blir nu en fråga för Arbetsdomstolen (AD). 
Fackförbundet SIF lämnar in sin stämningsansökan till AD efter att SIF och Verkstadsföreningen som företräder arbetsgivarsidan, misslyckats med att komma överens..

Det var i september ifjol som Flextronics avskedade sex personer misstänkta för brottslig verksamhet.

Efter några dagar togs misstankarna tillbaka mot en av de sex. Åklagaren la också en tid ner förundersökningen om  misstanke om förskingring och trolöshet mot huvudman. Något uppsåt kunde åklagaren inte styrka.

Men företaget stod fast vid att de fem handlat illojalt mot företaget under pågående anställning.

De fem bildade ett bolag för fortsatt verksamhet där det såg ut att finnas underlag för upp till 96 anställda i Visby.

De fem menade att de gjort sitt bolag känt i fabriken i Visby och att arbetsledningen gett tillåtelse till verksamheten.
En tankegång som stöds av facket.

Men Flextronics ansåg att det handlade om en konkurrerande verksamhet.  De fem var illojala mot företaget och kunde därmed avskedas.

Under onsdagsförmiddagen träffades jurister från fackförbundet SIF och Verkstadsföreningen, för att se om det gick att komma överens.
Men parterna står för långt ifrån varandra, konstaterar Helena Hedlund, jurist på SIF som nu lämnat över ärendet till Arbetstdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".