Färre miljöbrott hos polisen

Antalet polisärenden om misstänkta miljöbrott på Gotland nästan halverades år 2001 jämfört med året innan. År 2000 fick miljöpolisen Roger Henriksson 50 ärenden om misstänkta miljöbrott på Gotland. Ifjol sjönk den siffran till 28. -Den stora skillnaden är att företagen blivit bättre på att lämna in sina miljörapporter, säger miljöpolisen Roger Henriksson
Vanligast ärende är nedskräpning och utsläpp från cisterner och behållare och miljörapporter som inte kommit in i tid. Det handlar om företag som är skyldiga att lämna in rapporter, bland annat om dom använder freoner i sina kylanläggningar. De anmälningarna måste in till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen senast sista mars. Kommer de försent eller inte alls kommer måste förvaltningen enligt miljöbalken anmäla förseningen till åklagare. Och det är just den här typen av misstänkta miljöbrott som minskat stort, säger miljöpolisen Roger Henriksson. Vilka ärenden som miljöpolisen Roger Henriksson ska utreda bestämmer miljöåklagaren som finns i Stockholm. Miljöbalken innebär en skärpt anmälningsplikt. Kommun och länsstyrelse måste anmäla blotta misstanken om ett miljöbrott direkt till åklagare. Anmälningarna går direkt från miljö- och hälsoskyddsförvalningen och länsstyrelsen till åklagare till polisen som alltså får den sållade versionen. Under 2001 anmäldes bland annat solarium utan tillstånd, dumpning av gödslespridning, eldning av gummi och hushållsavfall och tillståndsvillkor som inte följts och så då försenade miljörapporter. Just nu har polisen 34 ärenden om misstänkta miljöbrott på Gotland. De handlar om att man farit för nära Karlsöarna, de nedgrävda tunnorna i Träkumla och företag som inte håller sina tillstånd. Roger Henriksson ser ingen direkt utveckling, men det är inte längre så att folk medvetet förorenar miljön, anser han. I två år har Roger Henriksson varit ensam miljöpolis på Gotland. Men idag har ytterligare en polis utbildats i miljöbalken. Och det är något som kommer att förbättra utredandet, säger Roger Henriksson. Nu har han någon till här på ön att diskutera ärenden med.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".