Gotlandsbolaget ger sig inte ut i danska vatten

Gotlandsbolaget kommer inte att lämna något anbud på färjetrafiken mellan Bornholm och Ystad. Anbudstiden gick ut i går. Men konceptet passar inte Gotlandsbolaget längre, säger bolagets vd Jan-Erik Rosengren.

Det blir rederiet Bornholmstrafiken som även i framtiden kommer att trafikera Bornholm. Detta eftersom de är ensamma kvar som anbudsgivare. Tidgare fanns fyra rederier som var intresserade av att ge sig in i färjetrafiken på Bornholm.

Tanken var att Gotlandsbolaget skulle sätta in två nya ”kinabyggen” - fartygen nummer tre och fyra -  i bornholmstrafiken.

Trafiken är liknande den som bedrivs av Destination Gotland. Den går mellan Bornholm och Ystad. Anbudsförfarandet liknar också det för gotlandstrafiken och är nu öppet för alla EU-länders rederier.

De tilltänkta färjona är nästan identiskt lika med de som nu trafikerar gotlandslinjen och är byggda i Kina. Gotlandsbolaget har option på att bygga två färjor till i Kina. Nu är det dock osäkert om det blir någon byggnation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista