Misstänkt vårdslös vapenhantering

Polisen utreder nu en händelse vid P 18 i Visby, då en värnpliktig anses ha handskats vårdslöst med vapen. I samband med vapenvård riktade han en AK 5:a mot en kamrat. Hotet skedde under skämtsamma former men på P 18 såg befäl så allvarligt på händelsen att den polisanmäldes och den värnpliktige fick vapenförbud.

Kapten Bob Kolmodin, som anmält incidenten, var själv inte med när händelsen utspelade sig i vapenvårdslokalen. Men det som uppges ha hänt var att någon sjöng. Den värnpliktige riktade sitt vapen åt det hållet och sade att han skulle skjuta om inte personen slutade sjunga.

Det klassas nu som olaga hot. Och det hjälper inte att det var under skämtsamma former hotet skedde. Att leka med vapen på det sättet är inte acceptabelt anser kapten Bob Kolmodin. AK 5:an var laddad med lösa skott men eftersom vapnet saknade den anordning som gör ammunitionen lös betraktar han det som skarpladdat. Händelsen hade varit lika allvarlig även om magasinet varit tomt, anser han.

P 18 gjorde en åtalsanmälan. En förundersökning pågår nu vid polisen och åklagaren får inom kort ta ställning till om brott kan styrkas.

P 18 har använt sig av en viss bestraffning. Den värnpliktige är inte längre kvar på P 18 utan skickades hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".