Moderaterna diskuterar sänkt dieselskatt på stämma

Under lördagen håller moderaterna länsförbundsstämma på Suderbys Herrgård. Bland annat diskuteras sänkning av dieselskatten och färre kommunalråd.

Fem motioner har lämnats till stämman. I en av motionerna som kommer från MUF, moderata ungdomsförbundet, vill ungdomsförbundet att antalet kommunalråd minskas.

Vänsterkoalitionen såg till att tillsätta fler välbetalda kommunalråd, samtidigt går budgeten med underskott står att läsa i motionen.

Motionen får bifall av förbundsstyrelsen som också föreslår att den lämnas till fullmäktigegruppen.

I en annan motion från ungdomsförbundet föreslås att kommunen gör en översyn av fastighetsbeståndet för att lösa bostadsbristen på ön och sälja de fastigheter som inte behövs.

Också den här motionen får bifall från förbundsstyrelsen som också förslår att den går vidare till kommunfullmäktigegruppen för åtgärd.

Slite moderatförening vill att mandatperioden i gotlands kommuns nämnder och styrelser skall vara bara ett år istället för fyra.

Anledningen är att det då skulle vara mer attraktivt för yngre personer att engagera sig i politiken eftersom det kan vara svårt för unga personer att binda sig i fyra år för ett uppdrag.

Förbundsstyrelsen föreslår att motionen skall avslås eftersom det skulle öka byråkratin alltför mycket och ocksåe ta tid som istället skulle kunna användas till att driva viktiga politiska frågor.

En medlem i Klintehamns moderatförening vill att moderaterna på Gotland samarbetar i ett borgerligt block på Gotland för att på det viset få ett av gotlands två riksdagsplatser vid nästa val.

Förbundsstyrelsen anser att en sådan samverkan bara skulle få effekt om den genomfördes på nationell nivå, men så länge den inte gör det så skulle den snarare vara till skada för gotlandsmoderaterna. Styrelsen föreslår därför avslag för motionen.

Från Stenkumla moderatförening föreslås att dieselskatten skall tas bort eller sänkas till rimlig nivå.

Bönder entreprenader och företagare väntar ännu på en rejäl sänkning av dieselskatten, står det i motionen.

Förbundsstyrelsen föreslår bifall till motionen och att den också sänds till samlingspartiets riksdagsgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".