Mindre Sillgrissleungar

Sillgrissleungar har blivit mindre Sillgrissleungarna på Stora Karlsö har blivit mindre. Anledningen kan vara att kvaliten på födan har blivit sämre. Det säger forskaren Anders Bignert på Naturhistoriska riksmuseet. Undersökningar visar att sillgrissleungarna får i sej mer mat idag än tidigare, men ändå blir de mindre, vilket tyder på att födan är av sämre kvalite. Framförallt äter ungarna skarpsill en fisk som är magrare nu än förr. Också miljögifterna som PCB och DDT har minskat.
Undersökningen visar också att skalen på äggen har blivit tjockare. Under ett antal år har äggskalen varit tunnare men nu har de återgått till den ursprungliga tjockleken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".