Tjejer mer stressade än killar

Om en vecka börjar skolorna och med det ofta en ökad stress för eleverna. Enligt en studie gjord av Statistiska Centralbyrån är problemet extra tydligt hos tjejer. Omkring 60 procent av gymnasieflickorna stressas av att de har höga krav på sig själva. Bland pojkarna är siffran 37 procent.

Jennie Johansson och Cecilia Hage börjar sitt sista år på Richard Steffengymnasiet om en vecka. De berättar att de ofta är så trötta av stress i slutet av skolveckan att de inte orkar göra något. De tycker att lärarna kunde ta ett större ansvar för att minska stressen genom att planera så att prov och uppgifter inte kommer samtidigt.

 Enligt SCB:s studie ökar tjejernas prestationskrav då de blir äldre. Från att ha varit lika stressade som pojkarna i mellanstadiet känner flickorna större krav på sig i högstadiet och i gymnasiet.

Cecilia Hage tror att det handlar om att tjejer ofta förväntas ta skolan mer på allvar och säger att killar ofta är mer avslappnade.

 Therese Sjögren som är ämneslärare på Richard Steffengymnasiet säger att lärarna har ett system för att minska stressen kring prov.
Men hon tror att det är omöjligt att förhindra att det ibland förekommer flera prov i samma vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista