Bernt Rosengren foto: Pressens bild

Känd saxofonist får Gullinpriset

Lars Gullinsällskapet och tidningen Orkesterjournalen har utsett saxofonisten och arrangören Bernt Rosengren till 2004 års Gullinpristagare.
Bernt Rosengren är en internationellt uppmärksammad musiker och improvisatör.
Han har också arrangerat musik av bland andra George Gershwin, Kurt Weill och Evert Taube.

Motiveringen lyder:
”Bernt Rosengren har alltsedan 50-talet, då han först lät höras som tenorsaxofonist, framstått som en av våra mest personliga och internationellt uppmärksammade musiker och improvisatörer, med en ton lika omisskännlig som Lars Gullins.
Med rötter i 50-talets hardbop, har Rosengren alltid varit stadd i en mycket kreativ och intressant utveckling.
Hans musik har varit totalt fri, som under början av 70-talet. Den har också varit skickligt arrangerad som under alla de år han har arbetat med storbandsformatet.
Trots musikens karaktär har Rosengren alltid varit en lysande solist och en inkännande medmusiker, egenskapar som hade stor betydelse i samarbetet med Lars Gullin på 70-talet.”

Gotlänningarna får höra Bernt Rosengren i konserter i Sanda kyrka den 4 juli, samt i Almedalen med Visby Storband någon tisdag i augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".