Lärarkrav på semester

40-timmars arbetsvecka för lärare - är det möjligt? Den frågan ställer sig nu en del lärare som vill ändra systemet för lärarnas arbetstider och införa 40-timmarsveckor, med semesterrätt. Inte som idag alltså, med ferietjänst, där ledigheten infaller när skoleelverna är lediga.

Lena Signer arbetar som lärare i Fardhem skola och är en av dem som kämpar för 40-timmarsvecka. Några av lärarna i Fardhem tänker nu undersöka möjligheterna att få införa 40-timmarsvecka på försök.

Idag har lärarna så kallad ferieanställning vilket innebär att de jobbar in loven. De arbetar i snitt 45 timmar i veckan och har ingen rätt att ta ut ledig tid under terminerna.

Nu vill en del lärare införa 40-timmars arbetsvecka med vanlig semesterrätt för att få en mer ordnad arbetssituation. I en del andra kommuner, bland annat i Nybro kommun, har det här systemet införts på försök. Då har lärarna fem semesterveckor och två extra semesterveckor som skall kompensera föräldrasamtal och föräldrakontakter som måste skötas på kvällstid. Ledigheten har då också reglerats så att lärarna måste ta ut minst 20 dagar av sin semester i anslutning till elevernas lov. Om den här typen av arbetstid införs skulle det innebära att lärarna jobbar under en del av elevernas lov, när eleverna alltså inte är i skolan.

Lena Signer anser att det finns arbetsuppgifter ändå och att lärarna skulle få mer tid till långtidsplanering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".