Samarbete skall ge ökad slakt

Nu finns det planer på att öka slakten av nötdjur på Gotland.
I ett projekt, som lantbrukets olika organisationer ligger bakom, skall bönderna uppmuntras att samarbeta mer för att kunna behålla uppfödningen av kalvar till slaktfärdig vikt.


Nötköttsprojektet går bland annat ut på att behålla tjurkalvar på ön för uppfödning och slakt.
Förra året skickades 500 kalvar till fastlandet för uppfödning och slakt. Det är det man vill försöka ändra på.

Förr hade man mjölkproduktion och födde kanske själv upp de kalvar som skulle slaktas. Idag är gårdarna större och ofta specialiserade på en produktion. På Gotland är de flesta inriktade på mjölkproduktion, de kvigkalvar som föds tar man tillvara på och för in i produktionen, men tjurkalvarna är inte lika intressanta för en mjölkbonde.

När kalven är ett par månader och om det inte finns någon på Gotland som just då vill ta emot den för uppfödning, så säljs kalvarna till fastlandet.
Bland annat skulle det behövas fler köttproducenter, alltså de som föder upp kalvarna, på Gotland.

Nötköttprojketet har fått pengar från LRF centralt och en del EU-pengar och har nu 100 000 kronor att starta med.

Nu har en projektledare anställts som skall börja med att analysera vilka möjligheter det finns för framtiden och att försöka hitta vägar där lantbruket kan samarbeta mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".