70 000 rymlingar från Åland

Regnbågsöring som rymt från åländska odlingskassar kan förstöra den gotländska havsöringens lek. Det befarar fiskforskare som nu skall utrota regnbågsöringen med hjälp av elektricitet.
Själsöbäcken norr om Visby är ett av vattendragen där det kan finnas åländsk regnbågsöring, tror fiskforskaren Peter Landegren. Regnbågen, som är en nordamerikansk art, hör inte hemma i vår inhemska fauna, säger han. Regnbågen har en annan lektid. Går de fiskarna upp och leker i samma bäckar som havsöringarna, kommer havsöringens rom, eller yngel som utvecklas i bottengruset nu, att grävas fram och förstöras. Peter Landegren arbetar med projektet ''Tryggad fiskresurs för fisketurism på Gotland''. Han säger att regnbågarna med stor sannolikhet kommer från åländska kassodlingar som havererade i december. Det kan röra sig om så mycket som 150 ton fisk, enligt landskapsstyrelsen på Åland. 55 000 - 70 000 regnbågsöringar lösa i Östersjöområdet alltså.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".