Skolverket kritiserar kommunen

Skolverket riktar kritik mot Gotlands kommun i ett elevärende. Enligt skolverket har kommunen brustit i sina åtgärder och rutiner när det gäller att ta itu med kränkande behandling av en elev. Kommunen kritiseras också för att inte ha gjort tillräckligt för att se till att eleven fick undervisning.
Kritiken mot Gotlands kommun från Skolverket omfattar flera punkter. Det hela handlar om en elev på ett högstadium på Gotland som enligt en anmälan från föräldrarna utsatts för kränkande behandling, både av andra elever och lärare. Till slut vägrade eleven att gå till skolan, eftersom situationen där upplevdes som alltför svår. Skolan lovade då att eleven skulle få hemundervisning. Ett beslut som skolledningen senare drog tillbaka. Enligt kommunen har eleven varken utsatts för mobbing eller kränkande behandling. Kommunen uppger också att det inte funnit några skäl till att eleven skulle stanna hemma, varför någon undervisning i hemmet inte heller erbjudits. Men skolverket gör en annan bedömning. Kommunen har inte kunnat styrka att någon utredning av eleven gjorts. Varför skolverket anser att kommunen inte gjort tillräckligt för att komma till rätta med problemen. En elev har skolplikt, men har också rätt till undervisning. Här konstaterar Skolverket att kommunen inte gjort tillräckligt för att få tillbaka eleven till skolan. Till exempel har skolan inte skrivit något åtgärdsprogram för att tillbaka eleven till skolan. Även här riktar skolverket kritik mot Gotlands kommun. Elven har idag bytt skola. Skolverket är skarp i sin kritik mot Gotlands kommun och kommer inte att lämna ärendet trots att man nu kommit fram till sitt beslut. Inom tre månader måste kommunen redovisa vilka åtgärder som gjorts. Det gäller både i det nu aktuella fallet och i förebyggande syfte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".