Asfaltkartell påverkar skatten

Det olagliga samarbete inom asfaltbranschen, som bygg- och anläggningsföretaget NCC har erkänt, innebär att skattebetalarna tvingas betala minst en miljard kronor extra om året. Det säger Konkurrensverkets generaldirektör Ann-Christin Nykvist. Ärendet följs med intresse av både Vägverket och Nybergs personal i Visby.
Personal vid Nybergs, som är ett helägt dotterbolag till NCC, säger att det känns olustigt att sådant här händer. Byggjätten NCC har presenterat en internrapport som visar att NCC gjort sig skyldigt till upprepade fall av olaglig kartellbildning och på så sätt lurat skattebetalarna på mer än en halv miljard kronor per år. I den utredning som Konkurrensverket gjort nämns inte Gotland, men hela utredningen är inte klar och det kan inte uteslutas att även Gotlands kommun betalat ett för högt pris för asfaltarbeten, säger den ansvarige utredaren hos Konkurrensverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".