Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen behöver mer pengar

Publicerat onsdag 14 april 2004 kl 06.58

Polisledningen på Gotland vill ha mer pengar från Rikspolisstyrelsen och man anser också att det finns ett löfte om mer pengar som inte infriats.


Bakgrunden är att Rikspolisstyrelsen gav polismyndigheten på Gotland ett uppdrag att öka antalet poliser på ön. Från dryga 80 poliser år 2001 till 100 år 2004. Om målet uppfylldes skulle också det årliga anslaget öka. Redan idag finns det 100 poliser på Gotland, men ändå har det i nästa års budget inte fått mer pengar från centralt håll. Förslaget från rikspolisstyrelsen är ett anslag på 73,4 miljoner kr, medan polisen Gotland skulle behöva 82,3 miljoner för att klara de kostnader som myndigheten har. Det fattas alltså drygt 9 miljoner.

Länspolismästare Anette Wilén har tillsammans med resten av polisledningen gjort en beräkning vilka konsekvenser det blir om Gotland inte får de pengarna:

1. Anställningsstopp.

2. Vikariestopp.

3. Stopp för rekrytering av polisaspiranter.

4. Uppsägning av poliser.

5. Minska övertidsuttaget.

6. Ingen förstärkning sommartid.

7. Stänga polisstationen i Hemse för gott.

8. Halvera antalet civilanställda.

9. Halvera utbildnings- och konferenskostnaden.

10. Allmänt sparande i form av kraftigt minskad materielanskaffning.

Enligt sparprogrammet skulle det ge en besparing på 11,7 miljoner kr. Personalen är informerad om läget och bland de civilanställda finns det en stor oro för framtiden. Under åren 1998-99 var det liknande sparkrav och då var det 10 personer som fick lämna sina anställningar, alla civilanställda. Idag arbetar det 30 civilanställda personer vid polisen i Visby.

Polisstyrelsens ordförande på Gotland, Bertil Virgin, tror inte att personalen ska behöva vara orolig. Han kommer nu att göra en påtryckning mot Rikspolisstyrelsen för att kräva att myndigheten får de pengar som krävs. - Absurt om Rikspolisstyrelsen först ger oss ett uppdrag att öka antalet poliser och när vi sedan fullföljt kravet får vi inte pengar att betala dem, säger Virgin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".