Klagomål på ägghantering i Stenkyrka

Gotlandsägg har fått anmärkningar på äggpackningen. Det är Livsmedelsverket som kontrollerat packeriet i Stenkyrka vid en oanmäld inspektion och på två punkter fick Gotlandsägg icke godkänt.

Det var i november förra året som livsmedelsverket kom på oväntat besök och upptäckte två avvikelser. Det handlar om att ägg fått för långt hållbarhetsdatum och att äggen ligger för länge innan de packas.

EU:s regler säger att bäst-före-datumet skall gå ut 28 dagar efter det att ett ägg värpts. Livsmedelsverket fann att ägg som värpts den 8 november hade märkts med bäst-före-datum den 13 december, alltså 7 dagar för länge.

Dessutom fungerar inte packningen bra. Ägg som inkommit den 11 november har packats först den 17 november. Trots att gränsen är att ägg skall packas senast två arbetsdagar efter det att de kommit in.

Magnus Bolin är vd och förklarar att valet står mellan att slänga prima ägg eller bryta lite mot lagen. Han garanterar att kylförvarade ägg håller minst två veckor efter bäst-före-datum.

Magnus Bohlin tar inte så hårt på anmärkningarna eftersom tiden alltid varit längre i Norden men EU har infört kortare tider. Han säger att han fått signaler om att svenska myndigheter kommer att se mjukare på förseelserna eller ha en mer ”europeisk myndighetsutövning” framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".