Mjölkstockning - problem hos lammande tackor

Distriktsveterinär Peder Jacobsson har den senaste tiden fått rycka ut till ovanligt många tackor med mjölkstockning efter att ha lammat. 

Han tror att det varma vädret spelar spratt och bidrar till problemen och han vill få lamm-ägarna uppmärksamma på hur de utfodrar tackorna just nu.

Peder Jacobsson säger att övergången till varmt väder har sammanfallit med kulmen i lammfödslar.

Han tror att tackorna har druckit mer i värmen och om de då samtidigt haft fri tillgång till mineralfoder så finns risken att salterna dragit sig till juvret tillsammans med en massa vatten. Det blir spänt och ont för tackan som blir hormoniellt blockerad och inte kan släppa ned mjölk.

Håll igen lite med minralfodret till de tackor som skall lamma - det är rådet från veterinär Peder Jacobsson till lamm-bönderna. Det är lättare att förebygga problemet än att göra något när tackorna väl fått mjölkstockning, säger han. De har svarat dåligt på den behandling de fått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista