Gott resultat av betkampanjen

Resultatet av årets sockerbetskampanj blev mycket tillfredsställande enligt bolaget Danisco Sugar. De två svenska sockerbruken i Örtofta och Köpingebro, dit bland annat de gotländska betorna fraktas, hade en samlad produktion på drygt 400 000 ton.
Sockerhalten i betorna har varit lägre än normalt, medan mängden betor varit större. Orsaken till det är bl a gynnsamma väderförhållanden i slutet på växtsäsongen. För hela Danisco Sugar med fabriker även i Danmark, Finland, Tyskland och Litauen, innebar betkampanjen i fjol en produktion på 1 miljon 246 tusen ton, vilket är nära rekordåret 2000. I de fyra EU-länderna blev kampanjen cirka 10 procent större än EU-kvoten i respektive land. Det som produceras inom kvoten får företaget ett visst garanterat pris för. Resten får säljas på världsmarknaden till ett avsevärt lägre pris.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".