Lindrig influensa i år

Årets influensa tycks fortfarande vara ganska beskedlig i hela Sverige. Smittskyddsläkaren på Visby lasarett Per Nilsson har inte fått något konstaterat fall på Gotland. Men det kan finnas influensa i mindre omfattning bland skolbarn och skolungdomar. Enligt Smittskyddsinstitutet finns influensan över hela landet, men andelen insjuknade som kommer till läkare är fortfarande mycket låg.
Att vuxna inte smittats lika mycket, beror bland annat på att vuxna kommit i kontakt med liknande influensavirus tidigare år och därför är immuna. Dessutom har vaccineringen bland riskgrupperna, äldre och kroniskt sjuka på Gotland, ökat stort den här säsongen. Var tredje person i riskgrupperna har vaccinerat sig jämfört med var femte tidigare år. På kontinenten är influensan mest spridd i Belgien, Frankrike, Portugal, Spanien och Schweiz.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista