1 av 2
Det nerbrunna sopförrådet vid Tjelvarskolan. Foto: Ingmar Jacobsson/SR Gotland
2 av 2
Brandingenjör Mats Ljung. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Samarbete ska minska skolbränder

Det finns en tendens till ökat antal skolbränder på Gotland och för att hindra skolbränder samarbetar Gotlands kommun, polis och försäkringsbolag på ön i ett nationellt projekt som heter "Skolan brinner".

Tanken med projektet är att reagera snabbt för att den som gör sådant här ska bli sedd, hörd och bekräftad. Det handlar sällan om att barn faktiskt är ute efter att bränna ned skolan.

Pojkarna i 10-års åldern som var nära att bränna ned Tjelvarskolan i helgen är ett typiskt exempel enligt brandingenjör Mats Ljung som arbetar med brandförebyggande frågor inom Gotlands kommun.

För att det här ska fungera måste alla i skolan vara uppmärksamma på de första små tecknen på att det är några eldar på skolan. Då kommer räddningstjänst, polis och försäkringsbolag till skolan och berättar vad som kan hända om man leker med elden.

Antalet skolbrandstillbud på Gotland

2005 2

2006 2

2007 1

2008 1

2009 6

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".