1 av 2
Sten Roswall i Halla odlar gamla sädesslag. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland
2 av 2
Sten Roswall i Halla visar upp gullkorn. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland
Höstens skörd

Gamla sädesslag ger normal kvalité

Det har varit besvärligt väder den här säsongen för öns jordbrukare. Men de som odlar gamla sädesslag som till exempel Spelt och Emmer har fått normal kvalité på sina skördar.

Problemen för lantbrukarna kan sammanfattas med en kall snövinter, en regning vår och på det flera veckor torrt och hett sommarväder i juli. De moderna spannmålen ger skördar med dålig kvalité som inte alltid duger till brödsäd utan blir foder.

Men för Sten Rosvall på gården Broe i Halla visar analyserna av årets skörd att kulturspannmål som vårspelt och vit emmer håller bra kvalité.

Själv tror han att de gamla sädesslagen som vuxit på ön under långa tider har anpassat sig till klimatet och fungerar bättre här. Det handlar inte heller om klonade enäggstvillingar med samma egenskaper, utan det finns variation och det gör att de äldre sädeslagen kan klara sjukdomar och extremt väder bättre.

Sten Rosvall är en av sex-sju lantbrukare som är med i ett försök att odla historiska spannmålssorter från Gotland. Än så länge handlar de mest om att få fram större mängder utsäde.

Men målet är att få ihop så stora mängder utsäde att det går att odla de forntida sädesslagen så att skörden även räcker till att baka bröd eller brygga öl på det, som det smakade för länge sen - kanske på vikingatiden. Men då gäller det att bagare, bryggare och konsumenter vill betala bra för mat med historia och kvalité.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".