Länsstyrelsen anmäls till Valprövningsnämnden

En av Sverigedemokraternas kandidater till kommunfullmäktige anmäler länsstyrelsen på Gotland till Valprövningsnämnden. Det gäller händelsen då valsedlar lämnades obevakade, på länsstyrelsen, medan rösträknarna tog kafferast.

Valprövningsnämnden består av en ordförande, med domarerfarenhet, och sex ledamöter, som utses av riksdagen.

Det är Sverigedemokraternas andranamn på valsedeln till kommunfullmäktige, Hans Kasper i Anga, som vänt sig till Valprövningsnämnden och begär att nämnden skall granska hur de gotländska valsedlarna hanterades, efter röstsammanräkningen.

Orsaken är det tillfälle, då en person som skulle visa en annan hur den offentliga rösträkningen gick till, hittade lokalen tom och valsedlar liggande obevakade. För Gotlands Allehanda fotograferade den anonyme personen lokalen utan att någon märkte att han var där.

Länsassessorn Morten Spencer har för Radio Gotland bekräftat händelsen, att tyvärr, JA lokalen lämnades tom, medan rösträknarna tog sig en, som det hette "välbehövlig", kafferast. Men Spencer var noga med att betona att rösterna var färdigräknade, då valsedlarna lämnades i den tomma lokalen - och att valutgången därmed inte kunde påverkas.

Sverigedemokraten Hans Kasper vill att Valprövningsnämnden granskar händelsen och i förekommande fall avgör om ansvar kan utkrävas av ansvariga personer. Han begär också att valresultatet och rösträkningen granskas för att säkerställa att inga oegentligheter förekommit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista