Alkoholservering. FOTO: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX
Raderade i kassaapparater

Sänkt straff för krögare

Svea hovrätt har sänkt fängelsestraffet för den visbykrögare som Gotlands tingsrätt tidigare dömt till ett år och tre månader för grovt skattebrott.

Det var i augusti 2006 som Skatteverket kontrollerade krogens försäljning via tre kassaapparater. Kontrollen visade att stora summor raderats ur kassaregistren.

Krögaren hävdade att det var försäljaren av kassapparaterna som nollställt dem, men försäljaren kunde både i tingsrätten och hovrätten motbevisa de påståendena.

Hovrätten anser det därmed bevisat att kassaapparaterna manipulerats för att minska krogens omsättning.

Krögaren ansåg att Skatteverkets slutsatser om hur mycket pengar som raderats som orimliga, men de faktiska summorna har delvis verifierats av restaurangchefen, varför hovrätten anser dem sannolika och rimliga.

Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att det är krogägaren som har ansvaret för de ändringar som gjorts i kassaapparaternas datorer.

Eftersom de handlar om stora summor, omkring 1,7 miljoner som raderats, så döms krögaren för skattebrott.

Påföljden ligger på omkring ett års fängelse. Tingsrätten dömde därför krögaren till ett år och tre månader, men hovrätten sänkte fängelsetiden med hänsyn till att krögare också måste betala skattetillägg för de summor som undanhållits från skatt. Krögaren döms därför till fängelse i tio månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".