Fem åtalade i Naturfarmahärvan

Idag väcktes åtal mot fem personer misstänkta för grov ekonomisk brottslighet i företaget Naturfarma i Slite och andra närstående bolag i Stockholmstrakten. Det handlar framförallt om skatte- och bokföringsbrott men också om bedrägerier.

Enligt åklagaren har männen satt i system att driva företag med svart arbetskraft och sedan själva tagit hand om de pengar som skulle betalats i skatt och arbetsgivaravgifter. När skulderna i bolagen sen blivit för stora har de överlåtit bolagen på så kallade målvakter. Personer som inte haft något med bolagen att göra, men som vid konkurstillfället stått som ansvariga.

Totalt fem företag har synats av ekobrottspolisen i den här utredningen, men männen uppges ha drivit minst dubbelt så många företag.

Totalt sett misstänks männen för att ha undanhållit omkring fem miljoner kronor.

Tre av personerna har suttit häktade på Gotland sen februari månad.

Åklagaren anser att de misstänkta ska dömas för grov ekonomisk brottslighet, han vill också att de beläggs med näringsförbud.

Rättegång hålls i Visby den 5 maj och beräknas pågå under tio dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista