Thomas Wickman. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
"Tiden räcker inte till"

Lämnar Suderbys golfbana

Efter bara fem månader hoppar männen bakom Suderbys golf av. De har inte förnyat sitt kontrakt på att driva golfbanan i Västerhejde, trots att de haft ambitionen att arrendera och driva golfbanan flera år.

Thomas Wickman, som varit med och drivit golfspelet i sommar, får inte tiden att räcka till och han och hans kompanjoner väljer därför att kliva av. Till Radio Gotland säger han att "om det hade varit en enorm vinst" hade man kunnat anställa någon, men som det är nu hinner de tre arrendatorerna inte med själva - och det är inte läge för dem att anställa.

De tre som nu kliver av vill dock medverka till att en eventuell efterträdare får en bra start.

Så skrivs då ett nytt kapitel i historien om golfbanan vid Suderbys i Västerhejde.

Det bolag som tidigare drev banan försattes i konkurs förra hösten, med skulder på nära tre miljoner kronor.

I våras dök det upp tre tappra herrar som inte lät sig avskräckas av banans tidigare miljonförluster, utan var beredda att skriva kontrakt med Suderbys herrgård om att driva banan. Det var bröderna Bengt och Thomas Wickman i Eskelhem och radioprofilen Tomas Ardin i Visby som tog över golfbanan.

Men nu, mindre än fem månader senare, har de beslutat att inte fortsätta på sitt golfspår.

Men Thomas Wickman säger att han vill medverka till att ge efterträdarna en bättre start, än han själv fick tillsammans med sina kompanjoner, när de tog över efter konkursen.

Golfklubben vid Suderbys i Västerherhejde saknade helt tillgångar när bolaget försattes i konkurs hösten 2009.

Däremot hade bolaget skulder på 2,8 miljoner kronor. Skulderna var framförallt banklån, arrendeavgift till Suderbys herrgård samt pengar till en privatperson på Gotland. Därtill kom skatteskulder och pengar till ett golfföretag i Stockholm.

I maj 2010 berättade Radio Gotland att det blir bröderna Bengt och Thomas Wickman, Eskelhem och radiomedarbetaren Tomas Ardin som tar över golfbanan vid Suderbys i Västerhejde.

Kontraktet med ägaren, Suderbys Herrgård, skrevs på igår och banan med nio hål och driving-range öppnar inom kort.

Det bolag som tidigare drev banan försattes i konkurs i höstas med skulder på nära tre miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".