Vindkraftsbyggen

Försvaret backar från krav

Försvarsmakten backar från förslaget och upphäver stoppet för nya vindkraftverk på fyra mils avstånd från landets militära flygplatser. I de nya riktlinjerna anges i stället gränserna separat för varje flygplats. Ofta finns fyramilsregeln kvar, men då endast i in- och utflygningsriktningarna.

Förslaget fick hård kritik från vindkraftsbranschen, som hävdade att investeringar för 45 miljarder kronor hotades.

-Vi har gjort en djupare analys och vi är väldigt tydliga med vilka stoppområden vi vill ha till våra flottiljflygplatser och övningsflygplatser. Men generellt är områdena mindre i utsträckning än 40 kilometer, säger överste löjtnant Carl-Johan Edström till Sveriges Radios Ekot.

Några områden kommer dock att ha kvar gränsen på fyra mil, bland annat Malmen i Linköping och Såtenäs och Vidsel- och Jokkmokksbasen i Norrbotten.

Edström uppger att de vindkraftverk som redan byggts innanför gränsen inte kommer att rivas, såvida de "byggts enligt korrekt process".

Branschorganisationen Svensk vindenergi är positiv till att stoppområdet kring de flesta flygfälten minskas.

-Men för att se effekten från vindkraftsbranschen behöver man titta på kartor och göra en närmare analys, säger vd Annika Helker Lundström till Ekot.