Segelbåtar i Visby hamn. Foto: Karin Persson/SR Gotland

Visby hamn kan ta emot avloppsvatten

Visby hamn har en mottagningsanläggning för avloppsvatten, som används av Gotlandsbolagets båtar och av besökande kryssnings-fartyg. Det säger hamnfogde Lars Wahlberg vid Visby hamn.

Den avloppsanläggningen kan sägas borga för fortsatt kryssningstrafik i Visby.

Som vi berättat i Gotlandsnytt i helgen tog FN:s sjöfartsorgan IMO i förra veckan beslut om förbud mot utsläpp av obehandlat avfallsvatten från kryssningsfartyg i Östersjön. Förbudet kan träda i kraft för nya fartyg 2013 och för samtliga existerande fartyg från 2018.

Enligt Världsnaturfonden är tillgång till fullgoda mottagningsanläggningar i hamnarna en förutsättning för att förbudet skall träda i kraft.

Världsnaturfonden skriver i ett pressmedelande att man nu vill se en konstruktiv dialog mellan hamnarna och rederierna så att inte seriösa operatörers verksamhet försvåras eller fördyras genom otillräcklig utrustning eller taxor som motarbetar miljömedvetna rederier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".