Hjärt-Lungfonden

Hjärtpatienter missar hälsomål

Många gotlänningar som drabbats av hjärtinfarkt lyckas inte att efteråt sänka sitt kolesterol och blodtryck samt motionera regelbundet för att på så sätt undvika en ny infarkt, enligt en sammanställning som Hjärt-Lungfonden presenterar i dag.

I genomsnitt får varje år 320 personer på Gotland hjärtinfarkt. Av dem drabbas ett 40-tal av en ny hjärtinfarkt inom ett år.

På Gotland är det enligt Hjärt-Lungfonden 56 procent av hjärtinfarktspatienterna som inte uppnår målvärdet för LDL-kolesterolet och 43 procent som inte når målvärdet för blodtrycket.

När det gäller fysisk aktivitet är det 69 procent av de drabbade på Gotland som inte uppnått målvärdena efter drygt ett år.

Hjärt-kärlsjukdomar

Hjärt-kärlsjukdomar är den grupp av sjukdomar som skördar flest liv i Sverige.12 procent av befolkningen, över en miljon, lider av en hjärt-kärlsjukdom.

Av alla som avlider dör 41 procent till följd av hjärt-kärlsjukdom.

Varje år drabbas fler än 36 000 svenskar av hjärtinfarkt och omkring 10 000 dör.

12 procent av de som drabbas av hjärtinfarkt, närmare 4 500, får en ny infarkt inom ett år.

Risken att dö i hjärt-kärlsjukdom är mer än dubbelt så stor för personer med endast grundskoleutbildning jämfört med personer med eftergymnasial utbildning.

Antalet som överlever plötsligt hjärtstopp har ökat. 2008 överlevde cirka 300 personer, i fjol cirka 400.

Källa: Hjärt-Lungfonden (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.